Drie manieren om Power BI te koppelen aan Dynamics 365 of Power Apps

Power BI dashboards
Microsoft Power Apps en Dynamics 365 zijn goede platformen om je bedrijfsprocessen mee te automatiseren. Naarmate de digitalisering van je bedrijfsprocessen op deze platformen groeit ontstaat er ook een rapportage behoefte. Je wil graag goede inzichten zodat je tijdig kan bijsturen en je processen nog verder kan verbeteren. Met Power BI heeft Microsoft een perfecte oplossing in huis om die behoefte te bevredigen. In deze blog lees je drie manieren om Power Bi te koppelen aan je PowerApps of Dynamics 365 omgeving.

Deel deze kennis met je collega's:

Data Export Service

De Data Export Service is een kant en klare oplossing waarmee je gemakkelijk je gewenste data repliceert richting een SQL database gehost op het cloud platform Azure. Met een basale kennis van Azure, Powershell en SQL Databases heb je dit snel opgezet en bepaal je zelf welke tabellen je repliceert. Via Power BI is het gemakkelijk een connectie op te zetten richting deze Azure SQL zodat je kunt beginnen met het bouwen van je datamodel en bijbehorende rapportages.

Sidenote: Naar het schijnt zijn er geen ontwikkelingen meer op deze oplossing, kijk daarom gauw verder naar de volgende oplossingen.

Azure Data Lake export service

De Azure Data Lake export service is de nieuwste oplossing om data van het Common Data Service (CDS, achterliggende database van het Power Apps en Dynamics 365 platform) te repliceren richting een Azure Data Lake. De service is gemakkelijk opgezet en zelfs ingebakken in het nieuwe Power Apps beheercentrum.  Ook bij deze service kies je zelf welke entiteiten je repliceert en de service doet de rest.

Een groot nadeel van deze service is dat het werkt met Azure Data Lake. Dit is een speciaal type data opslag, geschikt voor grote (ook ongestructureerde) databronnen. Het is technisch nog steeds gemakkelijk te koppelen met Power BI maar je zult meer kennis moeten hebben van dergelijke oplossingen om het goed op te kunnen zetten. Mocht je deze kennis bezitten dan zijn de mogelijkheden eindeloos.

Common Data Service T-SQL connector

Vers van de pers is de nieuwe Common Data Service T-SQL connector. Een lekker technische term, maar simpel gezegd is het nu mogelijk om met behulp van je SQL Server management studio rechtstreeks de database te benaderen. Voor de mensen die nog bekend zijn met on-premise Dynamics CRM installaties een feest van herkenning.

Omdat de connector nog helemaal nieuw is vraagt het nu nog een paar aanpassingen om deze te activeren, maar daarna is het simpel. Je kunt met basale SQL kennis SELECT query’s uitvoeren op de database waarmee je snel alle resultaten naar voren haalt.

Vanuit Power BI kun je dus een rechtstreekse koppeling opzetten naar de database doordat via deze connector de tabellen worden opgehaald. Er wordt nu ook geen data gerepliceerd, waardoor je een live verbinding krijgt met je Power Apps of Dynamics 365 omgeving.

Wat is het nu het beste?

Het beste is om gebruik te maken van de nieuwe T-SQL connector. Je hebt de omgeving razendsnel gekoppeld en beschikt over de meest recente data. Je hebt nu alleen nog Power BI kennis nodig om je datamodel en rapportages op te kunnen bouwen.

Mocht je heel veel data tot je beschikking hebben en zoeken naar een professionelere manier van data opslag dan is de Data Lake een goede oplossing. Je zult hiervoor wel specifieke Azure kennis in huis moeten halen.

Met het beschikbaar komen van de T-SQL connector zullen we de Data Export Service niet meer adviseren. Er is geen groot probleem als je deze oplossing nu hebt draaien, want Microsoft zal deze zeker nog jaren blijven ondersteunen. In het geval dat deze toch wordt uit gefaseerd ben je ook snel overgestapt want de tabellen zijn hetzelfde. Geen zorgen dus op dit vlak.

Nog steeds nieuwsgierig?

Nieuws
Gijs van Woerdekom

9altitudes blijft zijn PTC-activiteiten uitbreiden met Econocap Denemarken

9altitudes versterkt zijn PTC-positie met een nieuwe overname in Denemarken. Econocap Denmark treedt toe tot de 9altitudes groep. Samen met Optimate en Bredana Solutions – twee andere leden in Denemarken – worden zij het kloppende hart van 9altitudes in Denemarken. 9altitudes Denemarken levert digitale projecten in ERP, CRM, PLM, IOT, BI, DMS en CAD.

Nieuws
Gijs van Woerdekom

9altitudes groeit verder in Nederland met Add-IT Infosystems

9altitudes versterkt haar positie in Nederland en voegt Add-IT Infosystems toe aan de groep. Add-IT, bestaande uit de business units Software Solutions en ICT Solutions, is met beide units gefocust op ERP-projecten, zowel met betrekking tot de implementatie van business software gebaseerd op Microsoft Dynamics 365 Business Central, als ook met betrekking tot (productie)automatisering.

Pylades, Cayentis én nu ook Add-IT vormen het kloppend hart van 9altitudes in Nederland. 9altitudes is Microsoft Gold partner en levert digitale projecten in CRM – ERP – PLM – IOT – BI – DMS.

Je bent er bijna...

Ontvang elke maand handig Dynamics 365 & Microsoft Power Apps nieuws en tips in je mailbox.

Deze website maakt gebruik van cookies. Zo zorgen we ervoor dat we jou de best mogelijke ervaring kunnen bieden. Door verder te surfen op onze website accepteer je het gebruik van cookies voor bovenstaande doeleinden.

Stuur ons een bericht

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Contactinformatie