Hands-on: de standaard Microsoft oplossing voor integratie tussen Dynamics 365 en Dynamics NAV

In Microsoft’s strategie om haar verschillende productlijnen steeds meer te integreren past ook een standaard koppeling tussen Dynamics 365 Sales en Dynamics NAV (Business Central). Er zijn veel organisaties die beide pakketten gebruiken en graag informatie tussen de pakketten uitwisselen zodat er efficiënter gewerkt kan worden. Hoogste tijd om deze standaard integratie mogelijkheid eens uit te proberen.

Deel deze kennis met je collega's:

Share on linkedin
Share on email

Allereerst de voordelen van een standaard integratie. Want waarom zou je hier als organisatie voor kiezen? Met een standaardintegratie koppel je gemakkelijk twee systemen aan elkaar zonder extra software kosten. Je hoeft het enkel nog in te stellen waardoor je als organisatie op een laagdrempelige manier kennis maakt met data integratie tussen twee systemen.

In de oplossing die Microsoft biedt bevindt de integratie programmatuur zich aan de NAV kant en moeten we voor Dynamics 365 een extra component installeren.

Hands-on

De integratie doet zijn werk vanuit de Dynamics NAV programmatuur, waarbij we op Dynamics 365 sales een solution inlezen die extra velden toevoegt aan de Dynamics 365 database. Vervolgens configureren we in Dynamics NAV welke tabellen we willen uitwisselen en kiezen we welke velden we in beide systemen met elkaar willen koppelen. Deze configuratie wordt opgeslagen aan de Dynamics NAV kant.

In theorie een perfecte laagdrempelige oplossing, maar de praktijk wees iets anders uit. In de meeste gevallen draait Dynamics NAV nog on-premise en is overstappen op een hogere versie een door de organisatie in te zetten upgrade traject. Het koppelen van een NAV organisatie on-premise aan een Dynamics 365 Online organisatie ging dan ook niet omdat de Dynamics 365 organisatie alweer een aantal updates verder was. Omdat in de Dynamics 365 cloud updates automatisch worden gepusht door Microsoft kun je dit ook niet voorkomen en is backward compatibiliteit moeilijk te garanderen. Een voorwaarde om de standaard koppeling te gebruiken is dan ook het tijdig updaten van je Dynamics NAV organisatie naar de nieuwste versie.

Om nu toch een goede test te kunnen doen is er een koppeling gemaakt met een lagere on-premise versie. Het is hierbij gelukt om een beperkte set aan tabellen uit te wisselen die Microsoft hierin aanbiedt. Dit ging vrij gemakkelijk en tabellen werden 1-op-1 uitgewisseld.

Integratie voor de toekomst

Kijken we echter naar business cases waar integratie van groot belang is voor het primaire proces, dan raden we een standaard koppeling af. De toekomstbestendigheid en stabiliteit zijn moeilijk te garanderen en de standaard implementatie biedt geen mogelijkheid tot uitbreiding of het inbouwen van  klant specifieke bedrijfslogica. Hiervoor zal je als organisatie moeten kijken naar een stabieler platform dat onafhankelijk staat van beide systemen zodat updates van één van de systemen geen probleem vormen.

Nog steeds nieuwsgierig?

Business applicaties
Gijs van Woerdekom

Microsoft Power Platform Tip: Filteren in de tijdlijn

In de Power Platform Tip laten we zien hoe je eenvoudig kunt filteren in de tijdlijn. De tijdlijn neemt een steeds belangrijkere plek in binnen Dynamics 365. Indien er veel activiteiten staan vermeld in de tijdlijn kunt u het overzichtelijker maken door de filter methode te gebruiken.

Blogs
Michiel Groeneveld

Succesverhalen: Een nieuw hoofdstuk voor Wij Techniek

Wij Techniek (voorheen OTIB) is met een nieuwe naam en een nieuwe website een nieuw hoofdstuk ingeslagen. De brancheorganisatie maakte al langer gebruik van Dynamics 365 als centrale applicatie voor het beheer van klant- en procesdata, maar heeft nu ook de nieuwe website gekoppeld. De inzet van Dynamics 365 met een koppeling met de nieuwe website biedt een hoop nieuwe mogelijkheden en voordelen voor Wij Techniek.

Je bent er bijna...

Ontvang elke maand handig Dynamics 365 & Microsoft Power Apps nieuws en tips in je mailbox.

Deze website maakt gebruik van cookies. Zo zorgen we ervoor dat we jou de best mogelijke ervaring kunnen bieden. Door verder te surfen op onze website accepteer je het gebruik van cookies voor bovenstaande doeleinden.

Stuur ons een bericht

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Contactinformatie