Het belang van de transformatiesessie voor een succesvol IT project

Deel deze kennis met je collega's:

Share on linkedin
Share on email

Bij de start van een Dynamics 365 of Microsoft Power Apps project is het belangrijk om helder te krijgen hoe het project bijdraagt aan de doelen voor de gehele organisatie en worden de wensen en eisen van gebruikers verzameld. In de aanloopfase wordt vooral gefocust op het helder krijgen van deze onderwerpen. Zodra de wensen helder zijn en de doelen zijn gezet, wordt vaak direct gestart met het project, ook wanneer je in scrum werkt.

In deze blog pleiten we voor het belang van een derde sessie: de transformatiesessie.

Tijdens de eerste sessie, de inventarisatiesessie, kijken we zoveel mogelijk naar de stakeholders, hun belangen en de wijze waarop Dynamics of Power Apps als applicatie een bijdrage levert aan de doelen die de organisatie en/of afdeling heeft in dit speelveld. Door middel van deze sessie wordt duidelijk welke doelen behaald moeten worden om het project succesvol te laten zijn.

In de backlogsessie focussen we op de processen en features die het meeste bijdragen aan deze doelen en bepalen welke functionaliteit er tijdens een sprint het beste samen kan worden gerealiseerd. Er wordt hier vooral gekeken naar prioriteit, wat betekent dat de functionaliteiten met de meeste toegevoegde waarde als eerste worden gerealiseerd.

Waarom de transformatiesessie noodzakelijk is

Om je implementatie project echt succesvol te laten zijn is er een derde sessie nodig: de transformatiesessie. Tijdens een transformatiesessie wordt stil gestaan bij de uitdagingen die binnen de organisatie ontstaan bij de introductie van een nieuwe applicatie zoals Microsoft Dynamics 365 of Microsoft Power Apps.

Elke organisatie is anders en daarom helpt deze sessie inzage te geven in de specifieke uitdagingen, maar ook de sterktes en zwaktes binnen de organisatie. Dit geeft voldoende input voor een adoptieplan, waarbij pragmatisch wordt bekeken hoe de implementatie zo aangepast kan worden dat deze optimaal aansluit bij de behoeften van de organisatie en haar medewerkers.

De doelen van een transformatiesessie zijn:

  • Optimaal gebruik maken van de aanwezige competenties binnen een organisatie
  • Het vertegenwoordigen van alle afdelingen en lagen binnen de organisatie
  • Het creëren van een open karakter en aandacht voor het individu
  • Het creëren van verbindingen en inzicht in elkaars werk en uitdagingen
  • Het creëren van draagvlak wat hard nodig is voor een succesvol project
  • Het enthousiasmeren van medewerkers om er samen wat van te maken

Het eindresultaat is een concreet plan van aanpak dat volledig is toegespitst op de organisatie. Met dit plan op zak ben je als organisatie zekerder van een succesvol resultaat omdat je je niet alleen richt op de technische kant, maar er ook aandacht is voor verandermanagement.

Juist dit gedeelte is vaak onderbelicht en kan zorgen voor vertraging, hogere kosten of zelfs afstel. Zorg ervoor dat jouw organisatie dit niet overkomt en gebruik de transformatiesessie hiervoor als instrument. Zo ben je als organisatie op weg naar een betere digitalisering en implementeer je bijzonder succesvol Microsoft Dynamics 365 of Microsoft Power Apps!

Nog steeds nieuwsgierig?

Business applicaties
Gijs van Woerdekom

Microsoft Power Platform Tip: Filteren in de tijdlijn

In de Power Platform Tip laten we zien hoe je eenvoudig kunt filteren in de tijdlijn. De tijdlijn neemt een steeds belangrijkere plek in binnen Dynamics 365. Indien er veel activiteiten staan vermeld in de tijdlijn kunt u het overzichtelijker maken door de filter methode te gebruiken.

Blogs
Michiel Groeneveld

Succesverhalen: Een nieuw hoofdstuk voor Wij Techniek

Wij Techniek (voorheen OTIB) is met een nieuwe naam en een nieuwe website een nieuw hoofdstuk ingeslagen. De brancheorganisatie maakte al langer gebruik van Dynamics 365 als centrale applicatie voor het beheer van klant- en procesdata, maar heeft nu ook de nieuwe website gekoppeld. De inzet van Dynamics 365 met een koppeling met de nieuwe website biedt een hoop nieuwe mogelijkheden en voordelen voor Wij Techniek.

Je bent er bijna...

Ontvang elke maand handig Dynamics 365 & Microsoft Power Apps nieuws en tips in je mailbox.

Deze website maakt gebruik van cookies. Zo zorgen we ervoor dat we jou de best mogelijke ervaring kunnen bieden. Door verder te surfen op onze website accepteer je het gebruik van cookies voor bovenstaande doeleinden.

Stuur ons een bericht

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Contactinformatie