Zoals bij ieder software-project levert een zoekopdracht naar het onderwerp gemakkelijk 80 miljoen resultaten op; genoeg om te verdrinken in de opties. Om te voorkomen dat je door alle bomen het bos niet meer ziet is het altijd goed om de volgende punten in de gaten te houden:
- Stel van te voren vast welk doel je met de data-integratie wil bereiken.
- Maak een helder onderscheid tussen wat moet kunnen (moetjes) en wat ook leuk zou zijn om te hebben (toetjes).
- Zorg dat je organisatie er op het gebied van databescherming klaar voor is. Data-integratie zorgt voor een bredere beschikbaarheid van klantgegevens. Dit brengt hogere risico’s met zich mee.
- Zorg ervoor dat de risico’s van de integratie-oplossing bekend zijn, dat je deze acceptabel vindt, en dat er iemand is die de risico’s voor je borgt.
Het roekeloos overpompen van data van de ene naar de andere applicatie levert niet heel veel meer op dan dubbele data, onvolledige informatie en gefrustreerde collega’s. Een goed geïmplementeerde data-integratie daarentegen minimaliseert de hoeveelheid rommel in je systeem en stelt zowel applicaties als medewerkers in staat zich bezig te houden met waar ze goed in zijn.
Een goede partner in data-integratie helpt je bij het maken van de juiste keuzes, het stellen van de juiste prioriteiten en bewaakt de doelen van je organisatie. Dit leidt tot een data integratie strategie die past bij jouw data, organisatie en doelen.
Niet alle integraties vereisen dure servers met veel rekenkracht en soms blijkt dat het niet altijd nodig is om te integreren om je doelen te bereiken. Zo kun je bijvoorbeeld data uit andere systemen in je CRM systeem tonen, zonder dat je de data ook in dit system opslaat. Hierdoor heb je de data altijd inzichtelijk, maar bestaat er geen kans op synchronisatiefouten.