Dagelijkse kost
Onze dagen beginnen altijd met de Daily Scrum van maximaal 15 minuten. Op maandagmorgen staat iedereen wat stroef op uit hun stoel, maar op de meeste dagen wordt vlot uitgelegd wat de vorige dag is gedaan en wat er op de persoonlijke planning staat voor de komende werkdag. Een fijne, snelle manier om direct hulp, informatie en terugkoppeling te krijgen van teamleden! Ook onze klanten doen mee: zo zijn zij direct op de hoogte en hebben we een goed begin van de dag.
Ons team is gedurende een sprint zoveel mogelijk bij elkaar. Het beste werken we wanneer we de kennis van mensen met technische en functionele achtergronden combineren met input vanuit de klant. Natuurlijk kan dit soms best intimiderend zijn: we staan ineens met 5 consultants op de stoep om het project uit te voeren. Toch komt elke klant de schrik snel te boven wanneer blijkt hoe hard het team kan gaan: in 1 sprint is er al zoveel werkende functionaliteit opgeleverd én getest door de klant, dat men vaak niet meer begrijpt hoe projecten ‘vroeger’ een doorlooptijd van enkele maanden hadden.
Het samenwerken is voor Cayentis erg belangrijk: wij verwachten dan ook dat de klant zeer betrokken is. Het is niet mogelijk om ons afgezonderd in een hokje te laten werken; continue samenwerking, bijsturing door de scrum master en product owner en direct testen van het op te leveren product is het belangrijkste. Een sprint(dag) wordt standaard afgesloten met een demonstratie van werkende functionaliteit: de Sprint Review.
En verder?
Wekelijks hebben we refinements: het is bijna een ‘spel’ waarin de Product Owner opgehaalde backlogitems in de vorm van User Stories (helder geformuleerde eisen en wensen vanuit het oogpunt van de uiteindelijke gebruiker) voorlegt aan het team. Deze worden uitgelegd, oplossingsrichtingen worden gezamenlijk bedacht en vervolgens ‘gepuntenpokerd’. Oftewel: hoeveel inspanning verwachten we dat dit gaat zijn? Vervolgens wordt samen met de klant bepaald welke User Stories prioriteit hebben en worden ze ingepland in de sprints. Op basis van de velocity van het team (hoeveel werk kunnen wij in een gemiddelde sprint uitvoeren?) bepaalt de Scrum Master welke items kunnen worden opgenomen in de betreffende sprint.
Door de nauwe samenwerking, het snelle bijsturen en de flexibiliteit die het Scrum Framework ons biedt, hebben we inmiddels veel projecten snel, on-budget en succesvol af kunnen ronden!