Scrum bij Cayentis

“Kunnen we deze backlog items nog even refinen?” “Wat is de velocity van jullie team?” En: “Hebben jullie de retrospective van de sprint al gedaan?” Klinkt bekend? Of juist niet? Bij Cayentis was het even wennen toen we een aantal jaar geleden met scrum begonnen. Inmiddels zijn we door schade en schande, maar ook door successen wijzer geworden. Hoe die scrumomgeving er in de praktijk bij Cayentis uit ziet? Nou zo!

Deel deze kennis met je collega's:

Dagelijkse kost

Onze dagen beginnen altijd met de Daily Scrum van maximaal 15 minuten. Op maandagmorgen staat iedereen wat stroef op uit hun stoel, maar op de meeste dagen wordt vlot uitgelegd wat de vorige dag is gedaan en wat er op de persoonlijke planning staat voor de komende werkdag. Een fijne, snelle manier om direct hulp, informatie en terugkoppeling te krijgen van teamleden! Ook onze klanten doen mee: zo zijn zij direct op de hoogte en hebben we een goed begin van de dag.

Ons team is gedurende een sprint zoveel mogelijk bij elkaar. Het beste werken we wanneer we de kennis van mensen met technische en functionele achtergronden combineren met input vanuit de klant. Natuurlijk kan dit soms best intimiderend zijn: we staan ineens met 5 consultants op de stoep om het project uit te voeren. Toch komt elke klant de schrik snel te boven wanneer blijkt hoe hard het team kan gaan: in 1 sprint is er al zoveel werkende functionaliteit opgeleverd én getest door de klant, dat men vaak niet meer begrijpt hoe projecten ‘vroeger’ een doorlooptijd van enkele maanden hadden.

Het samenwerken is voor Cayentis erg belangrijk: wij verwachten dan ook dat de klant zeer betrokken is. Het is niet mogelijk om ons afgezonderd in een hokje te laten werken; continue samenwerking, bijsturing door de scrum master en product owner en direct testen van het op te leveren product is het belangrijkste. Een sprint(dag) wordt standaard afgesloten met een demonstratie van werkende functionaliteit: de Sprint Review.

En verder?

Wekelijks hebben we refinements: het is bijna een ‘spel’ waarin de Product Owner opgehaalde backlogitems in de vorm van User Stories (helder geformuleerde eisen en wensen vanuit het oogpunt van de uiteindelijke gebruiker) voorlegt aan het team. Deze worden uitgelegd, oplossingsrichtingen worden gezamenlijk bedacht en vervolgens ‘gepuntenpokerd’. Oftewel: hoeveel inspanning verwachten we dat dit gaat zijn? Vervolgens wordt samen met de klant bepaald welke User Stories prioriteit hebben en worden ze ingepland in de sprints. Op basis van de velocity van het team (hoeveel werk kunnen wij in een gemiddelde sprint uitvoeren?) bepaalt de Scrum Master welke items kunnen worden opgenomen in de betreffende sprint.

Door de nauwe samenwerking, het snelle bijsturen en de flexibiliteit die het Scrum Framework ons biedt, hebben we inmiddels veel projecten snel, on-budget en succesvol af kunnen ronden!

Nog steeds nieuwsgierig?

Nieuws
Gijs van Woerdekom

9altitudes blijft zijn PTC-activiteiten uitbreiden met Econocap Denemarken

9altitudes versterkt zijn PTC-positie met een nieuwe overname in Denemarken. Econocap Denmark treedt toe tot de 9altitudes groep. Samen met Optimate en Bredana Solutions – twee andere leden in Denemarken – worden zij het kloppende hart van 9altitudes in Denemarken. 9altitudes Denemarken levert digitale projecten in ERP, CRM, PLM, IOT, BI, DMS en CAD.

Nieuws
Gijs van Woerdekom

9altitudes groeit verder in Nederland met Add-IT Infosystems

9altitudes versterkt haar positie in Nederland en voegt Add-IT Infosystems toe aan de groep. Add-IT, bestaande uit de business units Software Solutions en ICT Solutions, is met beide units gefocust op ERP-projecten, zowel met betrekking tot de implementatie van business software gebaseerd op Microsoft Dynamics 365 Business Central, als ook met betrekking tot (productie)automatisering.

Pylades, Cayentis én nu ook Add-IT vormen het kloppend hart van 9altitudes in Nederland. 9altitudes is Microsoft Gold partner en levert digitale projecten in CRM – ERP – PLM – IOT – BI – DMS.

Je bent er bijna...

Ontvang elke maand handig Dynamics 365 & Microsoft Power Apps nieuws en tips in je mailbox.

Deze website maakt gebruik van cookies. Zo zorgen we ervoor dat we jou de best mogelijke ervaring kunnen bieden. Door verder te surfen op onze website accepteer je het gebruik van cookies voor bovenstaande doeleinden.

Stuur ons een bericht

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Contactinformatie