Wat zijn de verschillende functies van CRM software?

Een CRM systeem bevat een flink aantal functionaliteiten. In deze blog leggen we uit welke functionaliteiten beschikbaar zijn door ze in te delen in logische functiegroepen.

Deel deze kennis met je collega's:

Functiegroep 1: Relaties

Relatiebeheer

De basisfunctie van een CRM-systeem is het relatiebeheer. De gegevens van de (potentiële) klant worden in de CRM vastgelegd. Hieronder vallen naast naw-gegevens, ook andere gegevens (zoals contracten).

Klantcontacten

Direct gelieerd aan het relatiebeheer is de functie klantcontacten. Hier worden onder meer gespreksnotities en bedrijfsbezoeken vastgelegd. Ook worden relaties onderverdeeld door een status – lead, prospect, klant – toe te voegen. Daarnaast worden op relatieniveau kosten, tijd en proces bewaakt.

Klantenservice

De klant is koning… Het is een veelgehoorde uitdrukking. Een CRM-systeem is een handig middel om dat ook bij u waar te maken. De klant staat centraal, als hij serieus genomen wordt. Door klachten goed te registreren en door een rubriek veelgestelde vragen op de website ervaart de klant dit. Vanzelfsprekend komt dat de gunfactor en de mond-tot-mondreclame ten goede.

Functiegroep 2: Communicatie

Multi-channel management

Onderhoud van relaties gebeurt door communicatie. Met de functie multi-channel management in een CRM-pakket creëert u een overzicht van het gebruik en de effectiviteit van de verschillende media binnen uw organisatie.

De contactkanalen hebben kenmerken als mediagebruik, capaciteit en kosten. Multi-channel management is een methode om de communicatie met uw relaties te beheersen.

Campagnemanagement

De communicatie met uw klanten is gericht op het genereren van omzet of het onderhouden van klantrelaties. Marketingcampagnes zijn daarbij een middel. U kunt bijvoorbeeld een marktonderzoek doen m.b.t. nieuwe bedrijfsontwikkelingen.

Met de functie campagnemanagement binnen het CRM-systeem houdt u o.a. de planning van de financiën en van de feitelijke activiteiten in het oog.

Direct marketing

Gerichte mailings uitsturen is een van de uitingen van de marketingcampagne. Met de ondersteunende functie direct marketing van het CRM-systeem kiest – selecteert – u op eenvoudige wijze uw doelgroep voor de betreffende campagne.

Een extra mogelijkheid is het voorraadbeheer van uw folders, flyers, etc.

Telemarketing

Als ondersteunende functie binnen het CRM-systeem is telemarketing vooral interessant als de organisatie gebruik maakt van een callcenter. Telefoonscripts, nummerherkenning en automatische doorschakeling zijn een paar handigheidjes, die deze functie de organisatie biedt. De efficiency van het callcenter wordt hiermee vergroot.

Functiegroep 3: Integratie

Timemanagement

Er moet door de medewerkers veel geregeld worden. Om de tijd efficiënt te gebruiken is timemanagement een handige functie van CRM-software. Zowel de agenda, als de to-do list maken hiervan deel uit.

Er is een automatische koppeling met de functies klantcontacten, campagnemanagement, workflowmanagement en klantenservice. Integratie met uw Outlook agenda, Lotus Notes of Personal Digital Assistant is eenvoudig.

Workflowmanagement

De workflow – de diverse onderdelen van het werk- en bedrijfsproces – kan worden bijgehouden in een CRM-systeem.

De functie klantcontacten wordt gevoed met informatie, die onder workflowmanagement wordt verzameld. O.b.v. het inzicht in de werkprocessen worden de diverse marketingacties – de functie campagnemanagement – geoptimaliseerd en is een projectadministratie bij te houden. Bovendien worden de agenda en de to-do lists bijgewerkt aan de hand de workflow.

Business Intelligence

Het management wil informatie in beknopte vorm. Dat kan met de functie business intelligence. Integratie met rapportage softwarepakketten is vaak mogelijk. Het is een geliefd onderdeel van CRM, waarvan uiteindelijk de hele organisatie profijt heeft.

Functiegroep 4: Rondom de organisatie

Strategische marketing

De langetermijnvisie van de organisatie is belangrijk voor het wel en wee van het bedrijf. Op het gebied van marketing wilt u de marktomvang en het marktaandeel kennen, alsmede gegevens als een SWOT-analyse en de concurrentie.

Deze informatie wordt vastgelegd in de strategische marketingfunctie van het CRM-pakket. Ook budgetten voor marketing, communicatie en verkoopkanalen worden inzichtelijk gemaakt.

Verkoopondersteuning

Met de functie verkoopondersteuning wordt informatie over het verkoopproces geregistreerd. Het traject van offerte tot aflevering wordt vastgelegd. Maar ook de productcatalogus vindt hier zijn plaats.

Bijzonder is soms de optie om een complete projectadministratie te integreren in het CRM-systeem.

Kennismanagement

Kennis maakt macht, zegt men wel. Vragen die intern veel gesteld worden en/of beantwoord (moeten) worden bevatten relevante leerstof voor de toekomst. Dit is een van de onderdelen van de functie kennismanagement.

De aard van deze functie maakt dat deze vooral ten goede komt aan een goede organisatie van (bedrijfs)processen en bedrijfsstructuur.

Nog steeds nieuwsgierig?

Nieuws
Gijs van Woerdekom

9altitudes blijft zijn PTC-activiteiten uitbreiden met Econocap Denemarken

9altitudes versterkt zijn PTC-positie met een nieuwe overname in Denemarken. Econocap Denmark treedt toe tot de 9altitudes groep. Samen met Optimate en Bredana Solutions – twee andere leden in Denemarken – worden zij het kloppende hart van 9altitudes in Denemarken. 9altitudes Denemarken levert digitale projecten in ERP, CRM, PLM, IOT, BI, DMS en CAD.

Nieuws
Gijs van Woerdekom

9altitudes groeit verder in Nederland met Add-IT Infosystems

9altitudes versterkt haar positie in Nederland en voegt Add-IT Infosystems toe aan de groep. Add-IT, bestaande uit de business units Software Solutions en ICT Solutions, is met beide units gefocust op ERP-projecten, zowel met betrekking tot de implementatie van business software gebaseerd op Microsoft Dynamics 365 Business Central, als ook met betrekking tot (productie)automatisering.

Pylades, Cayentis én nu ook Add-IT vormen het kloppend hart van 9altitudes in Nederland. 9altitudes is Microsoft Gold partner en levert digitale projecten in CRM – ERP – PLM – IOT – BI – DMS.

Je bent er bijna...

Ontvang elke maand handig Dynamics 365 & Microsoft Power Apps nieuws en tips in je mailbox.

Deze website maakt gebruik van cookies. Zo zorgen we ervoor dat we jou de best mogelijke ervaring kunnen bieden. Door verder te surfen op onze website accepteer je het gebruik van cookies voor bovenstaande doeleinden.

Stuur ons een bericht

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Contactinformatie